Međunarodna konferencija o aspektima poboljšanja čoveka

Direktor Centra za bioetičke studije, prof. dr Vojin Rakić, i šef katedre za bioetiku i direktor „Wellcome Centre for Ethics and Humanities“ Univerziteta u Oksfordu, prof. dr Džulijan Savulesku, organizuju u Beogradu onlajn konferenciju o bioetici „Poboljšanje: Kognitivno, moralno i poboljšanje raspoloženja; drugi deo“. Učesnici konferencije biće najpoznatija imena svetske bioetike, kao i nekoliko članova tima predsednika SAD-a Džoa Bajdena.

Kolumne i analize

Ljudsko poboljšanje jedna je od najistaknutijih tema u bioetici i, u principu, ona nije problematiča. Međutim, poboljanje to postaje kada se do njega stiže biomedicinskim sredstvima i kada se pretpostavlja da je moralno opravdano koristiti biomedicinske intervencije za nemedicinske ciljeve.

Konferencija će obraditi različite aspekte poboljšanja i ispitati koje su mogućnosti za tako nešto u današnjem svetu, što će doprineti i razumevanju samog koncepta poboljšanja čoveka. Deo rada biće usmeren na promene do kojih je došlo između prve konferencije i ove.

Konferencija će biti održana onlajn 1. i 2. marta 2021. godine. Reč je o drugom delu konferencije čiji je prvi deo održan u maju 2013.

Učesnici konferencije su neki od najvažnijih mislilaca koji učestvuju u raspravama o poboljšanju, između ostalih, Džulijan Savulesku, direktor “Wellcome Centre for Ethics and Humanities” Univerziteta u Oksfordu, Milan Ćirković, Astronomska opservatorija u Beogradu,Džon Heris, Univerzitet u Mančesteru, Artur Kaplan s Univerziteta u Njujorku, Džejms Hjudžs sa Univrziteta u Masačusetsu i drugi.

Prijavu na konferenciju i listu učesnika možete pogledati ovde.

Poziv na engleskom jeziku.

Pročitajte više

Ostavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Društvo i nauka